Hvorfor Helligtrekonger?

Helligtrekonger markerer julens afslutning

Højtiden Helligtrekonger den 6. januar markerer, at de tre vise mænd - som den kristne tradition senere gjorde til konger og kaldte Balthazar, Melchior og Caspar - endelig fandt frem til Jesusbarnet, som de gav guld, røgelse og myrra skær, som der står i julesalmen "Et barn er født i Betlehem". De tre konger kom fra hver deres verdensdel og havde derfor forskellige hudfarver m.m.
Men derudover er det rent gætteri, når det nogle gange siges, at Balthazar var etiopier, Melchior asiat og Caspar europæer. Det eneste, Bibelen siger om de tre vise mænd, er, at de kom fra Østerland, det vil sige var ikke-jøder, og måske vidste de en del om stjerner og måske var de stjernetydere, som også hedder astronomer.

Hvad de tre vise mænd måske har oplevet, kan man læse om i Grundtvigs helligtrekongers-salme "Dejlig er den himmel blå", som mange også synger ved juletide.

Helligtrekongerslysene, der nærmest har form som en fork med tre sammenhængende lys, tilhører en gammel tradition. Det blev tændt helligtrekongersaften, den 5. januar, og når det brændte ned, markerede det julens afslutning. I gamle dage var der krudt i nogle af helligtrekongerslysene. Det eksploderede med et lille "puf", når lysene var ved at brænde ud, og satte dermed et hørbart punktum for julen.

Kongernes kage:
La galette des rois, kongernes kage, er en flad, rund butterdejskage med fyld af mandelcreme, som stammer fra Frankrig og bages til helligtrekonger. Kongernes kage indeholder en lille porcelænsfigur (kan erstattes med en mandel). Og den, der får figuren, bliver dagens konge og smykkes med en krone til minde om de hellige tre konger fra Østerland, som fulgte stjernen til Betlehem for at se det nyfødte Jesusbarn. Pynt kagen med kroner eller skriv de tre kongeres navne. 

Leg pakkeleg
De vise mænd havde gaverne guld, røgelse og myrra med til den nyfødte Jesus. Hvorfor ikke bruge det som anledning til at lege sæsonens sidste pakkeleg?

Publiceret 17-01-2016